این روزها بحران کمبود آب و خشکسالی دامنگیر بسیاری از مناطق ایران شده است. کاهش نزولات جوی و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی، ذخایر آب کشور را با تهدید جدی روبهرو کرده است. طبق آمار ۹۲ درصد از منابع آب ایران، در صنعت کشاورزی مصرف میشود که متأسفانه حدود ۷۵ درصد آن درواقع هیچ دخالتی در روند کار نداشته و به هدر میرود. بنابراین ترویج روشهای نوین آبیاری نقش مهم و اساسی در کنترل مصرف آب مزارع و مبارزه با کمآبی و خشکسالی خواهد داشت.
آبیاری بهطورکلی به دو شیوه سنتی و مدرن انجام میگیرد که در این مطلب به انواع روشهای نوین آبیاری اشارهشده است همچنان با شرکت توسن صنعت آپادانا تولیدکننده و ارائه دهنده انواع لوله های پلی اتیلن ، لوله آبیاری ، نوار آبیاری و لوله دریپردار همراه باشید. میشود تا بهتدریج به ریشه گیاه برسد که همین علت عدم کنترل و مدیریت مصرف آب و درنتیجه به هدر رفتن آن میشود.
به دلیل گستردگی و استفاده فراوان از روش آبیاری سطحی و بهمنظور جلوگیری از مصرف بیرویه آب بر آن شدند، لولههای نرم دریچه دار از جنس پلی اتلین را جایگزین نهرهای خاکی قدیمی کنند تا علاوه بر کنترل و مدیریت آبرسانی به مزرعه، از مزایای روش آبیاری سطحی بهرهمند گردند. طبق تحقیقات انجام شده استفاده از روش آبیاری سطحی با لولههای دریچه دار ۲۵ تا ۳۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی کرده و همچنین امکان برداشت محصول بیشتری را فراهم میآورد.
آبیاری سطحی اگر با تمام امکانات و شرایط لازم استفاده شود، تنها حدود ۵۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی میکند، درحالیکه با روشهای نوین آبیاری، ۶۵ تا ۹۵ درصد میتوان از اتلاف آب جلوگیری نمود.
در تمام روشهای جدید آبیاری از یک الگو پیروی میکنند که در آن، آب با فشار زیادی از لوله خارج شده و به صورت یکنواخت روی سطح مزرعه پاشیده میگردد که به نام روش آبیاری تحت فشار معروف است.
الف) آبیاری قطرهای
ب) آبیاری بارانی
این روش از دسته روش آبیاری جدید تحت فشار است که آسانترین راه جهت برطرف کردن نیاز رطوبت و آب در گیاهان و خاک در مکان و زمان مناسب و قابل کنترل به شمار میآید.
مکانیزم روش آبیاری قطرهای به این صورت است که آب در شبکه لولهکشی با فشار از منبع تغذیه پمپاژ و به کمک قطرهچکانها به صورت قطرات ریز و یا اسپری مانند در سطح زمین زراعی پخش میشود. همچنین در بین راه و درون لولهها فیلترهای سیلیکونی جهت تصفیه تعبیه شده است.
در اصل قطرهچکان با الگوی از پیش تعیین شده، باعث کنترل آب خروجی از لولهها شده و مصرف بهینه آب میشود.
یکی دیگر از روشهای نوین آبیاری در دنیا، که از نوع آبیاری تحت فشار بوده و به نوعی باران مصنوعی برای زمین کشت، ایجاد میکند. در این روش آب از منبع وارد شبکه لولهکشی، شده و سپس از خروجیهایی به نام آبپاش با فشار و به شکل قطرات متناوب ریز و درشت خارج میگردد.
روش آبیاری نوین بارانی بسته به محل آبپاش به دو صورت سیستم آبیاری ثابت یا مستقر و سیستم آبیاری متحرک مداوم که ممکن است اتوماتیک و یا دستی انجام گیرد. هر کدام از این دو روش انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها اشاره شده است.
در این سیستم ممکن است آبپاش همیشه در یک مکان مستقر باشد و یا در زمان خاصی جای آن عوض شود که همین دلیل سه نوع سیستم آبیاری بارانی مستقر شده است و هر کدام از آنها نیز روشهای مختلفی دارند.
۱. متحرک دستی
۲. کشش انتهایی
۳. آبفشان غلطان
۴. بال متحرک
۵. بال تفنگی (دو نوع توربین آبی و بازوی متحرک)
۶. پیکانی
۱. بالهای آبیاری قابلحمل
۲. بالهای آبیاری دائمی زیرزمینی
۱. آبفشان قرقرهای
۲. آبفشان دوار
۳. آبفشان خطی
با وجود بازده بالا و از همه مهمتر صرفهجویی بسیار عالی در مصرف آب، روشهای نوین آبیاری به دلیل عدم یکپارچهسازی زمینهای کشاورزی، سرمایهگذاری زیاد و هزینه بالا برای کشاورزان هنوز نتوانسته جایگاه خوبی پیدا کند که به توجه و کمک دولت و بخش خصوصی نیاز اساسی و مبرمی دارد